875.000 de somalezi s-au refugiat din cauza războiului civil din această ţară

Dadaab tabara de refugiati somalezi din Kenya foto oxfamrover.wordpress.com

Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) a anunţat că aproximativ 875.000 de somalezi s-au refugiat în ţări vecine din cauza îndelungatului conflict din Somalia, a secetei şi a foametei.

Potrivit raportului difuzat de UNHCR la Nairobi, dintre aceştia, 90% se află în Kenya (497.768 somalezi), Yemen (191.875), Etiopia (160.701) şi Djibuti (17.749), a precizat UNHCR.

Numai de la începutul anului şi până la 14 august, 234.743 de somalezi s-au refugiat în aceste ţări în căutare de ajutor, potrivit datelor agenţiei ONU.

“Mulţi dintre ei vor să se întoarcă în ţara lor. Unii se află de 20 de ani în tabăra de refugiaţi Dadaab (estul Kenyei). Unii chiar s-au născut acolo”, a declarat miercuri, telefonic, pentru agenţia de ştiri spaniolă Efe un purtător de cuvânt al UNHCR în Kenya, Emmanuel Nyabera.

Potrivit acestuia, “acum prioritatea este de a decongestiona taberele de refugiaţi” precum cea de la Dadaab, considerată cea mai mare din lume şi care în prezent adăposteşte peste 400.000 de persoane deşi este concepută pentru a primi numai 90.000.

Dintre aceste peste 400.000 de persoane, 95 la sută sunt somalezi, care continuă să sosească în medie câte 1.300 refugiaţi pe zi.

Pentru a pune capăt acestei situaţii, responsabilul de presă pentru Kenya al UNHCR afirmat că ‘este nevoie de asistenţă înăuntrul Somaliei’, unde agenţia a trimis la 8 august un avion cu 30 de tone de ajutoare nealimentare, între care corturi şi pături, pentru a ajuta persoanele evacuate.

În Somalia, cu o populaţie de circa 7,5 milioane de persoane, un milion şi jumătate de somalezi şi-au părăsit locuinţa în căutare de ajutor, mulţi dintre ei îndreptându-se spre Mogadiscio, potrivit datelor agenţiei ONU.

Foametea afectează peste 13 milioane de persoane în Cornul Africii din cauza secetei şi a efectelor schimbărilor climatice, iar în cazul Somaliei aceasta este agravată de conflict.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles