Idei din speech-ul lui Băsescu la reuniunea europeană a Comisiei Trilaterale

Preşedintele Traian Băsescu, a oferit sâmbătă, 16 octombrie la Palatul Cotroceni, un Dineu în onoarea participanţilor la cea de a XXXIV-a Reuniune europeană a Comisiei Trilaterale. În alocuţiunea rostită la dineul oferit participanţilor, Traian Băsescu a declarat că speră că, “şi de această dată, vor fi formulate propuneri utile în sprijinul îndeplinirii obiectivelor majore ale organizaţiei, respectiv democratizarea şi liberalizarea economică”.

“Cuvântul cheie în ducerea la bun sfârşit a acestui demers este cooperarea. (…) Cooperarea defineşte şi abordarea României faţă de vecinătate, care este o prioritate a politicii sale externe. Interesul primordial al României în propria regiune constă în stimularea dezvoltării unor societăţi democratice, prospere şi stabile, capabile să gestioneze în mod eficient provocările actuale. Astfel de societăţi nu se pot dezvolta în mod autarhic, ci numai prin cooperare cu partenerii externi, în special cu statele vecine. Prin poziţia sa geografică, România este obligată să dovedească mai multă creativitate în politica regională decât, de pildă, ţările din centrul Uniunii Europene. Proximitatea noastră este complexă şi eclectică: ne învecinăm atât cu state membre, cât şi cu zone încă incomplet stabilizate, care ridică numeroase provocări legate de slaba guvernanţă, identităţi naţionale fragile şi, mai ales, conflicte îngheţate – o reală ameninţare la adresa stabilităţii europene. Soluţionarea acestor conflicte este esenţială pentru integritatea şi stabilitatea ţărilor afectate şi trebuie să reprezinte o preocupare imediată a Uniunii Europene”, a menţionat preşedintele.

Traian Băsescu a apreciat că lipsa de rezultate concrete i-ar pune sub semnul întrebării angajamentul real faţă de aceste ţări.

În acelaşi timp, Uniunea Europeană trebuie să-şi consolideze rolul în regiunea Mării Negre şi să-şi echilibreze dialogul cu cele două puteri regionale, Federaţia Rusă şi Turcia. “Această abordare ar oferi celorlalte state riverane şansa de a-şi soluţiona în mod echitabil problemele de interes naţional”, a mai spus Băsescu.

Şeful statului a subliniat că, pentru România, vecinătatea reprezintă atât o provocare, cât şi o oportunitate, mai ales în domeniul economic. “Prin urmare, politicile Uniunii Europene trebuie direcţionate atât în ceea ce priveşte consolidarea democratică a statelor din regiune, cât şi spre susţinerea eforturilor noastre în domeniul asigurării securităţii energetice. Atragerea resurselor nu poate fi materializată în condiţii de eficienţă şi predictibilitate atâta timp cât ţările de origine sau de tranzit sunt marcate de insecuritate”, a precizat el.

Doritorii, pot citi aici textul integral al alocuţiunii şefului statului

Sursa: comunicat de la Preşedinţia României

What Next?

Related Articles