8 aprilie – Ziua internationala a Rromilor

În data de 8 aprilie a fiecărui an, rromii din întreaga lume celebrează “Ziua Internaţională a Rromilor”. Iniţiativa de a se stabili o zi a etniei rromilor a fost lansată la Londra, în cadrul primului Congres Mondial al Rromilor, desfăşurat în perioada 6-8 aprilie 1971.


În acelaşi timp, mai exact în zilele de 8 şi 9 aprilie, la Cordoba (Spania) se desfăşoară summit-ul Uniunii Europene privind incluziunea rromilor.

Participantă la acest summit, euro-parlamentarul liberal Renate Weber, a spus că ţările care pun România la zid pentru problemele rromilor au ele însele mari dificultăţi în a-i integra.

“Şi la nivelul altor state membre ale Uniunii Europene, rromii se confruntă cu probleme similare celor din România, ba în unele locuri cu atitudine vădit ostilă, mult mai vădit ostilă decât la noi”.

Renate Weber a mai spus că în Parlamentarul european s-a afirmat că “situaţia a cunoscut anumite îmbunătăţiri în România, dar progresele inregistrate sunt insuficiente”.

“N-aş putea spune că în România lucrurile s-au schimbat atât de mult în bine încât să putem spune că am progresat foarte mult. Cred că s-au produs şi la noi lucruri pozitive, au fost progrese în unele domenii, însă destul de izolate, pentru că dincolo de discriminare, aici vorbim foarte mult şi de accesul rromilor la o educaţie de calitate”.

Sursa: Hotnews

What Next?

Related Articles