Grup de politiceni chinezi vor “libertate de exprimare”

Un grup de politicieni din cadrul Partidului Comunist Chinez cer într-o scrisoare deschisă să se pună capăt restricţiilor impuse libertăţii de exprimare.

Scrisoarea, semnată de 23 de politicieni bătrâni, majoritatea cunoscuţi ca reformatori, între care şi un fost redactor al publicaţiei partidului, Cotidianului Poporului, a dispărut la scurt timp după ce fusese postată pe un blog chinez.
Însă, aceasta continuă să circule în ciuda cenzurii impusă în China pe Internet.

Doi dintre semnatari au confirmat pentru Wall Street Journal că scrisoarea este autentică, iar unul s-a referit la un recent discurs al premierului Wen Jiabao, în care acesta milita pentru o reformă politică.

“A fost iniţiată de alţii, la sfârşitul lunii trecute. Eu nu am nicio cunoştinţă despre computere. Am citit proiectul şi mi-am exprimat acordul cu conţinutul acestuia. Problema curentă este că presa a fost controlată prea strict”, a declarat Li Rui, unul dintre semnatari şi fost secretar al lui Mao Zedong. “Este greu de spus” ce efect va avea scrisoarea, “deşi Wen Jiabao a pledat pentru o reformă politică…” a mai spus Li Rui, moment în care convorbirea s-a întrerupt.

“Am scris o asemenea scrisoare pentru că nivelul libertăţii de exprimare este departe de ceea ce prevede prezenta Constituţie”, a declarat Jiang Ping, fost decan al Universităţii Chineze pentru Ştiinţe Politice şi Drept, care se află printre cei 23 de semnatari.

Publicarea scrisorii are loc în contextul în care partidul unic se pregăteşte pentru o reuniune extrem de importantă de trei zile, care începe vineri, în cadrul căreia se aşteaptă ca politicienii să discute, între altele, despre reforma politică.

Sursa: Wall Street Journal online

What Next?

Related Articles