7,9-8% inflaţie în 2010. BNR a ratat ţinta de inflaţie pentru al 4-lea an la rând

Mai mulţi analişti economici au declarat pentru MEDIAFAX că rata anuală a inflaţiei s-a situat la sfârşitul anului trecut la 7,9% – 8%. Potrivit acestora Banca Naţională a României (BNR) va rata în 2011 ţinta de inflaţie stabilită, de 3%, plus/minus un punct procentual, pentru al cincilea an consecutiv.

Estimările analiştilor intervievaţi de MEDIFAX indică pentru luna decembrie 2010 o inflaţie lunară de 0,4 – 0,6% şi o rată anuală de 7,85 – 8,1%, mult peste ţinta băncii centrale, de 3,5%, plus/minus un punct procentual.

Analiştii anticipează că inflaţia anuală se va menţine în jurul a 7% în prima jumătate a acestui an, pentru ca începând cu luna iulie efectul majorării TVA să dispară, iar rata să înceapă să coboare către 3,3% – 4,8% în luna decembrie.

Economistul-şef al ING Bank România a precizat că în România inflaţia nu poate fi scăzută şi stabilă în următorii 5 – 10 ani, în condiţiile în care economia se află într-un proces de convergenţă reală spre Uniunea Europeană.

Economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank, Rozalia Pal, estimează pentru finele acestui an vede o inflaţie de 4,2%, peste ţinta BNR.

Economistul-şef al BCR, Lucian Anghel, crede că rata anuală a inflaţiei va scădea până la 4,3% la sfârşitul anului 2011, dar se va plasa tot peste ţinta băncii centrale.

Pe de altă parte, economistul-şef al BRD, Florian Libocor, şi economistul RBS Florentina Cozmâncă apreciază că rata anuală a inflaţiei se va încadra în acest an în ţinta BNR.

Pentru 2010, banca centrală a revizuit de mai multe ori prognozele de inflaţie, în contextul în care Guvernul a decis majorarea TVA de la 19% la 24% începând cu luna iulie.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat în noiembrie că banca centrală a calculat că impactul majorării TVA asupra inflaţiei ar putea fi mai mare la sfârşitul anului de 2,4 puncte procentuale.

Inflaţia reprezintă unul dintre criteriile fixate în cadrul acordul de finanţare externă semnat de România, în valoare de 20 miliarde de euro, şi coordonat de Fondul Monetar Internaţional.

Totodată, inflaţia se numără printre criteriile de convergenţă pe care România trebuie să le îndeplinească pentru aderarea la zona euro.

sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles