77% dintre români habar nu au ce e acela un Parlament bicameral

Într-un sondaj al Companiei de Cercetare Sociologică şi Branding (CCSB) se arată că 74% dintre români sunt de părere că România se îndreaptă în prezent într-o direcţie greşită, iar 18% cred contrariul.

Alte date din sondaj:

- 44% dintre cei chestionaţi sunt destul de interesaţi şi foarte interesaţi de viaţa politică din România, iar 55% sunt foarte puţin/deloc interesaţi sau destul de puţin interesaţi.;

- 72% dintre români cred că minorităţile ar trebui să se supună majorităţii, oricare ar fi poziţia susţinută de majoritate, iar 20% sunt împotriva acestei idei

- doar 34% dintre cei chestionaţi au identificat scopul Parlamentului – acela de a legifera. Alţi 34% dintre respondenţi au afirmat că rolul Parlamentului este să vegheze la bunul mers al ţării şi să îmbunătăţească nivelul de trai al populaţiei, iar restul au vorbit despre rolul de conducere, de reprezentativitate, despre asistenţă socială sau rol economic sau, zece%, au dat răspunsuri negative la adresa Legislativului;

- întrebaţi de ce trebuie să existe un sistem parlamentar bicameral, 77% dintre cei chestionaţi nu au ştiut să răspundă. Doar 5% dintre respondenţi au identificat rolul de control, de filtru, de verificare a activităţii Camerei inferioare. Mai mult, peste două treimi dintre români nu au ştiut să dea vreun exemplu de stat în care există Parlament bicameral.

Sondajul de opinie a fost făcut public, luni, la Palatul Parlamentului, în cadrul unei dezbateri organizate de Asociaţia Pro Democraţia.

Liderul organizaţiei, Cristian Pârvulescu, a declarat, luni, în timpul unei dezbateri publice pe tema eventualelor modificări ale Constituţiei, că studiul relevă că românii nu au votat în cunoştinţă de cauză la referendumul din decembrie 2009, suprapus primului tur al alegerilor prezidenţiale şi validat în sensul legii, ale cărui rezultate au indicat dorinţa electoratului de a avea un parlament unicameral din care să facă parte maximum 300 de parlamentari.

“Mulţi dintre români au votat la referendum în necunoştinţă de cauză la adresa rolului Parlamentului în general şi al sistemului parlamentar bicameral în particular”, relevă concluziile studiului prezentat de Pârvulescu.

Sondajul a fost realizat, în perioda 24 – 27 martie, pe un eşantion de 1.060 de persoane. Eroarea maximă de eşantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/ -3,1%.

sursa: AGERPRES MEDAIFAX

What Next?

Related Articles