3 Mai – Ziua Mondială a Libertăţii Presei.

Pe 3 mai, se sărbătoreşte Ziua Mondială a Libertăţii Presei. Această zi a fost declarată zi “de sărbătoare” pentru presa mondială în cadrul Adunării Generale a ONU, pe 23 decembrie 1993.

Ideea acestei acţiuni a apărut la Conferinţa Generală UNESCO care, printr-o rezoluţie din 1991 asupra „Promovării libertăţii presei în lume“, a recunoscut că o presă liberă, pluralistă şi independentă, este o componentă esenţială a unei societăţi democratice.

Într-un comunicat semnat de Clubul Român de Presă  şi citat de HotNews şi România liberă se arată că, în această zi “presa românească se află (…) sub apăsarea constrângerilor impuse de un context economic nefavorabil, într-o ţară unde atitudinea ostilă faţă de jurnalişti şi confuziile întreţinute deliberat sunt ridicate la rangul de politici de stat”.

România are o presă parţial liberă, aflându-se pe locul 88 în clasamentul anual al libertăţii presei realizat de Freedom House, la egalitate cu Bolivia, Brazilia  şi El Salvador, după Burkina Faso, Namibia, Bulgaria şi Uruguay, dar înaintea Republicii Moldova, Turcia sau Ucraina

Tototdată, Clubul Român de Presă lansează, cu această ocazie, un apel “pentru redobîndirea respectului pentru statutul de jurnalist”.

What Next?

Related Articles