25 Octombrie 2012 – zi plină de semnificaţii

Regele Mihai I si ministrul Apărării Nationale. foto MApN

25 Octombrie 2012. Ziua Armatei României şi ziua de naştere a majestăţii sale, Regele Mihai I. Tot azi, Ministerul Apărării Naţionale sărbătoreşte 150 de ani de existenţă. Aşadar, 3 evenimente importante.
Din cauza vremilor de criză, 25 octombrie 2012, ca Zi a Armatei ROmâniei, se sărbătoreşte fără prea mare fast. Şi poate e mai bine aşa. Important este să nu se uite semnificaţia acestei zile.
Şi, mai important, este ca cei care vin din urmă, tânara generaţie, să acorde respectul şi cinstea cuvenită celor care şi-au dat viaţa pentru eliberarea pământului românesc. Sună patetic, dar nu se poate altfel.
Pe 25 octombrie 2012, Regele Mihai împlineşte 91 de ani. În urmă cu un an, după multe hâr-mâr-uri politicianiste, a reuşit ca să vină în Parlamentul României şi să rostească un discurs încărcat de adevărate mesaje politice.

Printre altele, Regele Mihai spunea:

“După 84 de ani de când am devenit Rege, pot spune fără ezitare naţiunii române:

Cele mai importante lucruri de dobândit, după libertate şi democraţie, sunt identitatea şi demnitatea. Elita românească are aici o mare răspundere.

Democraţia trebuie să îmbogăţească arta cârmuirii, nu să o sărăcească. România, ca şi toate ţările din Europa, are nevoie de cârmuitori respectaţi şi pricepuţi.

Nu trebuie niciodată uitaţi românii şi pământurile româneşti care ne-au fost luate, ca urmare a împărţirilor Europei în sfere de influenţă. Este dreptul lor să decidă dacă vor să trăiască în ţara noastră sau dacă vor să rămână separaţi.

Europa de astăzi este un continent în care popoarele şi pământurile nu se schimbă ca rezultat al deciziilor politicienilor. Jurământul meu a fost făcut şi continuă să fie valabil pentru toţi românii. Ei sunt toţi parte a naţiunii noastre şi aşa vor rămâne totdeauna.

Stă doar în puterea noastră să facem ţara statornică, prosperă şi admirată în lume.

Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri”.

De pe 25 octombrie până pe 9 decembrie nu mai e atât de mult. Oare îşi vor mai aminti câte ceva din mesajul Regelui Mihai politicienii ce se vor a fi – din nou – aleşii poporului?

 

Sorina Bruj

 

What Next?

Recent Articles