25 octombrie 2011 – ziua unei lecţii de istorie a momentului

Regele Mihai- discurs la 90 de ani.foto princeradublog.ro

E 25 octombrie. O zi cu mai multe semnificaţii istorice. O primă semnificaţiei ar fi aceea legată de Ziua Armatei României. Pe 25 octombrie 1944 a fost eliberat Careiul de sub ocupaţia horthystă. Sau, aşa cum se spunea prin vechile manuale de istorie “ultima brazdă de pământ românesc” aflată sub dominaţie străină.
Tot pe 25 octombrie, ca un “dat” parcă, este ziua de naştere a Regelui Mihai. Pe 25 octombrie 2011 Majestatea sa împlineşte 90 de ani.
E o vârstă memorabilă pe care o împlineşte un om ce a străbătut istoria, ce şi-a pus amprenta asupra istoriei, ce a contribuit la făurirea istoriei. În sensul bun. Că, de-a lungul timpului, unii şi alţii au încercat “să-l muşte”, şi să îl facă chiar “trădător de neam şi ţară” este ştiut. Că nu a fost aşa, tot istoria a fost chemată în ajutor să dovedească.

Că mai sunt încă, politruci vremelnici care îl percep ca un pericol – pentru că monarhia ar putea fi o alternativă la guvernarea ţării – este o altă realitate.

Până una-alta, şansa de a veni în Parlament, după 65 de ani, de a se adresa forului reunit al ţării, este totuşi un gest frumos. Este un gest de normalitate democratică (ca să îl citez pe un analist politic), poate reparator, pentru Majestatea sa. Însă nu toţi membrii Parlamentului, spre ruşinea lor, au înţeles să participe la acest moment.

Pe marii absenţi de pe scena istoriei momentului cred ca nu are niciun rost să-i amintesc. Tocmai fiindcă sunt absenţi. Mânaţi poate de ranchiună, poate de lipsa de respect pentru istorie, poate crezurile puternic-politice (ar fi bine de ar fi aşa) i-a împiedicat sa vină pentru câteva minute la Parlament. Nu îi voi nominaliza, pentru că toată lumea “îi ştie”. Chiar dacă ei au motivatii mai-mult-sau mai-puţin importante.

Şedinţa solemnă a fost dechisă de Mircea Geană care a menţionat semnificaţia acestui moment: “un moment excepţional, un moment care marchează istoria şi devenirea unui neam”.
A urmat scurtul discurs al Regelui din care voi reţine doar căteva idei:
– Nu putem avea viitor fără a respecta trecutul nostru
– Ultimii 20 de ani au adus democraţie şi un început de prosperitate pentru români
– România a evoluat mult
– Democraţia are ca fundament însăşi existenţa Parlamentului; chiar intrarea în UE nu ar fi fost posibilă fără munca legislativului
– Cinismul, interesul îngust, laşitatea nu trebuie să ne ocupe viaţa, România a mers mai departe prin idealurile marilor oameni ai istoriei noastre
– Trebuie să avem un comportament public corect, rupt de tarele trecutului,
– Se cuvine să continuăm trecutul, să rezistăm prezentului şi să ne pregătim viitorul într-un mod demn şi corect
– După libertate şi democraţie cele mai importante sunt identitatea naţională şi demnitatea

Aşadar, îndemn la verticalitate morală, la demnitate, respect pentru istorie, pentru instituţiile statului, abordarea viitorului într-un mod corect şi demn. O adevărată lecţie vie de istorie!

 

Sorina Bruj

DANK MEDIA

What Next?

Related Articles