20 iunie – alegeri prezidentiale anticipate in Polonia

Preşedintele interimar al Poloniei, Bronislaw Komorowski, a anunţat că “alegerile prezidenţiale anticipate au fost fixate pentru data de 20 iunie”.


Mareşal al Seimului (camera inferioară a parlamentului polonez), Komorowski a semnat un decret în acest sens pe 21 aprilie, a spus secretarul său de presă.

Potrivit legislaţiei poloneze, un eventual al doilea tur de scrutin va avea loc la 4 iulie, dacă niciunul dintre candidaţi nu va acumula peste 50% din sufragii în primul tur de scrutin.

După cum a anunţat anterior Platforma civică, partidul de guvernământ din Polonia, Bronislaw Komorowski va candida din partea acestei formaţiuni la viitoarele alegeri prezidenţiale. El este creditat cu cele mai multe dintre opţiunile de vot.

Conform rezultatelor celui mai recent sondaj dat publicităţii Komorowski ar putea obţine 55% într-un al doilea tur de scrutin, comparativ cu 32 % cu cât este cotat Jaroslaw Kaczynski.

Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al preşedintelui defunct, încă nu şi-a anunţat candidatura la alegeri. Anterior, presa poloneză nu a exclus ca partidul acestuia Dreptate şi Justiţie /PiS/ să desemneze un alt candidat, avansând numele lui Michal Kleiber, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Poloniei.

Sursa AGERPRES 

What Next?

Related Articles