20 de invenţii româneşti vor fi prezentate săptămâna viitoare în cadrul Parlamentului European

Parlamentul European

În perioada 23-26 mai 2011, la sediul Parlamentului European din Bruxelles, europarlamentarul Petru Luhan împreună cu Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică organizează expoziţia “Progresul UE prin Invenţii Româneşti”. Evenimentul se află sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek. Printre cei care au confirmat prezenţa se numără Dorin Dumitru Prunariu, Preşedintele Comitetului ONU pentru Explorarea Paşnică a Spaţiului Extra-atmosferic pentru perioada 2010-2012 şi Preşedinte de Onoare al Agenţiei Spaţiale Române, Comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Ciolos, europarlamentari, ambasadori, membri ai Comisiei Europene, etc.

Vor fi prezentate 20 dintre cele mai reprezentative invenţii româneşti premiate în cadrul saloanelor internaţionale de invenţii şi care vor contribui la îndeplinirea obiectivelor Strategiei Uniunii Europene pentru anul 2020, cu efecte economice de mare impact.

Printre invenţiile care vor fi expuse la Bruxelles se numără:

– o instalaţie care asigură diminuarea consumului de gaz natural cu cel puţin 12% faţă de alte instalaţii similare;
– o compoziţie de amestec ciment-polimer pentru pavat drumuri şi şosele care are un preţ de până la 40% mai scăzut faţă de infrastructurile rutiere tradiţionale, totodată având o durată de viaţă de până la 40 de ani;
– un Hyper CD-ROM capabil să stocheze 10 Terra Bytes, considerat a aduce o nouă revoluţie în stocarea datelor.

Cercetarea ştiinţifică şi inventica românească vor fi prezentate prin dimensiunea prezentului, cât şi a trecutului său valoros, ilustrat prin figurile emblematice ale câtorva oameni de ştiinţă şi inventatori români, care prin descoperirile lor şi-au pus amprenta asupra dezvoltării întregii omeniri: Petrache Poenaru – inventatorul stiloului; George (Gogu) Constantinescu – întemeietorul sonicităţii (un nou domeniu al mecanicii), deţinător a 317 brevete de invenţie, parte patentate în SUA, Danemarca, Elvetia, Austria, Germania; Henry Coandă – inventatorul motorului cu reacţie, etc.

In cadrul evenimentului de la Bruxelles va fi prezentat şi proiectul ELI Nuclear Pysics, care reprezintă cel mai mare centru ştiinţific internaţional din estul Europei, în cadrul căruia, în colaborare cu Cehia şi Ungaria, România va dezvolta cel mai puternic LASER din istorie. Este un proiect grandios, realizat sub egida Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară IFIN-HH Bucureşti, de pe Platforma Bucureşti-Măgurele.

Având în vedere că în acest an România sărbătoreşte 30 de ani de la zborul cosmic al singurului cosmonaut român, evenimentul se va încheia cu prezentarea activităţii Agenţiei Spaţiale Române, ca membru al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA). Statutul României de stat membru cu drepturi depline al ESA permite accesul organizaţiilor din România la programele derulate de ESA, aceasta constituind un important transfer de tehnologie. Apartenenta României la ESA conduce la garanţii semnificative  atât pentru nivelul cercetării – dezvoltării, dar şi pentru industria naţională de înaltă tehnologie. Accesul direct la sistemele spaţiale ESA va permite dezvoltarea aplicaţiilor spaţiale pentru agricultură, mediu, transporturi, monitorizarea dezastrelor şi telemedicina.

sursa: comunicat Cabinet europarlamentar Petru Luhan

What Next?

Related Articles