Netanyahu respinge criticile aduse extinderii colonizării israeliene în Palestina

Ban Ki-moon - Netanyahu - foto un.orgPrimul Ministru Israelian, Benjamin Netanyahu, prezent într-o conferinţă de presă desfăşurată în Kigali, Rwanda, a respins criticile americane şi internaţionale legate de decizia construirii câtorva sute de clădiri pe teritoriul palestinian ocupat.
Netanyahu a declarat: „Cunoaştem părerea americană şi nu o acceptăm. Cu tot respectul, a construi în Ierusalim (al-Quds) şi în Ma’aleh Adumim nu reprezintă un refuz al păcii”.

Acesta a ţinut să precizeze că Israelul a invitat în repetate rânduri palestinienii la discuţii directe, „fără nicio condiţie prealabilă”, însă a fost respins de fiecare dată.

Afirmaţiile sale vin la o zi după ce purtătorul de cuvânt al Departamentului de stat american, John Kirby, a imputat Israelului acapararea
„sistematică” de teritorii şi intenţia de a construi 800 de clădiri în Cisiordania şi în estul Ierusalimului. În opinia sa, aceste clădiri ar fi „cea mai recentă măsură a procesului sistematic de acaparare teritorială şi de legalizare a avanposturilor, care subminează în mod esenţial posibilitatea unei soluţii acceptate de ambele părţi”.

Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon a criticat aspru, marţi, expansiunea teritorială a Israelului, prin vocea purtătorului său de
cuvânt, Stephane Dujarric:

„Acest fapt ridică întrebări serioase cu privire la intenţiile Israelului pe termen lung, având în vedere şi declaraţiile unor miniştri israelieni ce solicită anexarea Cisiordaniei. Aşezările respective sunt ilegale, potrivit legii internaţionale. Solicităm Israelului să reexamineze aceste decizii în interesul păcii şi realizării unei înţelegeri finale corecte.”

 

Sursa  PrssTV

Mihai Corb

What Next?

Related Articles