Croaţia – noul membru al UE

Croatia - nou membru al UE. foto themoneychannel

Croatia – nou membru al UE. foto themoneychannel

Uniunea Europeană a mai adăugat pe frontispiciu încă o stea – ce-a de-a 28-a – marcând astfel aderarea unui nou stat, Croaţia. Pe pe 1 iulie 2013, la ora locală 0.00 (1.00, ora României),croaţii au sărbătorit în stradă aderarea la Uniunea Europeană (UE) a ţării lor.
Evenimentul are loc la 22 de ani de la proclamarea independenţei faţă de fosta Iugoslavie.

Preşedintele Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso s-a adresat mulţimii reunite la Zagreb spunând:
“Bine aţi venit în Uniunea Europeană”!”Este o noapte istorică. Aţi redat Croaţiei locul său în inima Europei”, a declarat el.

La rândul său, preşedintele croat Ivo Josipovici a rostit un scurt discurs şi şi-a invitat compatrioţii să fie optimişti.

“Să nu lăsăm norul crizei economice să ne umbrească optimismul. Criza este o provocare, o invitaţie de a face ca mâine să fie o zi mai bună decât astăzi”, a declarat el.

Panoul de semnalizare cu inscripţia “vamă” a fost retras în mod simbolic de la punctul de frontieră cu Slovenia (singura republică fostă iugoslavă care era membră UE (2004) la miezul nopţii.
În acelaşi timp, un panou cu sigla UE a fost instalat la frontiera cu Serbia, ţară căreia Bruxelles-ul i-a dat vineri undă verde pentru deschiderea negocierilor de aderare.

Preşedinţii tuturor ţărilor din Balcani s-au întâlnit la Zagreb.

Aproximativ 100 de reprezentanţi internaţionali au asistat la sărbătoarea aderării. Marele absent a fost cancelarul german, Angela Merkel.

Croaţia este primul stat care se alătură Uniunii după 6 ani de la aderarea, în 2007, a României şi Bulgariei.

Croaţia, care s-a alăturăt UE la 1 iulie, are ca misiune protejarea a peste 1.300 de kilometri de frontiere terestre ale blocului european, cu Bosnia, Serbia şi Muntenegru.

 

Sursa:MEDIAFAX, AGERPRES

What Next?

Related Articles