Ştefan, primul sfânt sărbătorit după Crăciun

Sfantul Stefan. foto teologie.do

A fost Crăciunul. Pentru unii, mai bogat, pentru alţii (cei mai mulţi), mai sărac decât în alţi ani. Pentru unii mai fericit, pentru alţii, mai trist sau mult mai trist. Mai trist, pentru că au ajuns să îngroaşe rândurile şomerilor, pentru că nu au cu ce să îşi plătească datoriile, creditele la bănci, sau pentru că, E CRIZĂ.  În continuare…

Iar în acest an – care se apropie de sfârşit – parcă, întoarcerea către Dumnezeu şi către biserică a fost mai puternică. Sau cel puţin, aşa am remarcat eu. Asta, tot datorită faptului că pentru mulţi, unica speranţă a rămas Cel de Sus.

Am fost însă surprinsă, să constat, că mulţi dintre cei care se consideră practicanţi credincioşi, habar nu aveau ce se sărbătoreşte de Crăciun! Nu ştiau că este Sărbătoarea naşterii lui Iisus, fiul lui Dumnezeu, cel căruia se închină şi îi adresează rugile lor.

Dintr-un sondaj realizat pe stradă, din 10 persoane chestionate, doar 2 ştiau răspunsul corect.

Fireşte, m-am întrebat de ce se întâmplă acest lucru? Nu cumva fiindcă biserica – şi aici  mă voi referi la cea ortodoxă, pentru că are cei mai mulţi adepţi – nu este preocupată suficient să creeze un minim de cultură creştină? Nu cumva fiindcă, în loc să le ceară bani oamenilor (nu chiar ca băncile…), mai bine le-ar spune, într-un limbaj mai pe “înţelesul lor” despre una-alta ce ţine de religie?

Azi, pentru că e Sfântul Ştefan, am decis să vă ofer câteva date despre acest sfânt.Astfel, după Noul Testament, Sfântul Ştefan a fost diacon iudeu (evreu) din Ierusalim. El a fost primul martir creştin, condamnat la moarte de autorităţile iudaice din Ierusalim.
Tot potrivit Noului Testament, Sfântul Ştefan a fost unul dintre cei şapte bărbaţi ”plini de Duh Sfânt şi de înţelepciune”, aleşi de către apostoli pentru a îndeplini calitatea de diaconi. Ştefan a fost unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos, care îl urmau pretutindeni şi care au fost martori la faptele sale. Fiind ales să îi conducă pe diaconi, Sfântul Ştefan a fost numit Arhidiacon.
Din anul 560 osemintele sale s-ar afla împreună cu osemintele arhidiaconului roman Laurentius în cripta bisericii “San Lorenzo fuori le Mura” din Roma.

În final, La mulţi ani! tuturor celor care poartă acest nume: Ştefan, Ştefana, Ştefania, Ştefănel, Ştefănuţ etc.

 

Sorina Bruj

 

 

What Next?

Related Articles