11 septembrie 2012

11 septembrie 2011. foto enational

Azi se împlinesc 11 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001. Poate, pentru că e criză (în continuare) şi poate datorită faptului că în urmă cu un an s-a comemorat împlinirea a 10 ani de la tragicele evenimente, se pare că ceremoniile de comemorare din acest an, 2012, vor fi marcate de simplitate şi sobrietate.
Principala ceremonie va avea loc la “Ground Zero”, locul în care se ridicau, în New York, turnurile gemene  World Trade Center. La ground Zero se va da citire numelor celor aproximativ 3.000 de persoane care şi-au pierdut viaţa la New York, Washington şi Shanksville, în Pennsylvania.

Se vor păstra câteva minute de reculegere, marcându-se astfel momentele în care cele două avioane de linie au lovit turnurile World Trade Center şi când acestea s-au prăbuşit.

În acest an, nici primarul New York-ului, Michael Bloomberg, nici altă personalitate politică nu vor lua cuvântul, cum s-a întâmplat în 2011, la împlinirea a zece ani de la catastrofă.

Preşedintele american, Barack Obama, şi soţia sa, Michelle, vor păstra un moment de reculegere în afara Casei Albe, după care vor vizita memorialul Pentagonului.

Vicepreşedintele Joe Biden va merge, la rândul său, la Shanksville, în Pennsylvania, locul unde s-a prăbuşit avionul ce efectua cursa 93 a United Airlines şi ai cărui pasageri rezistaseră piraţilor aerului.

Pe 10 septembrie, la Shanksville, ministrul american al apărării, Leon Panetta, a cerut “să nu fie uitate sacrificiile făcute de militarii americani care au luptat şi care şi-au jertfit viaţa pentru ca astfel de evenimente să nu se mai repete”.

Campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din luna noiembrie nu se va opri, marţi, 11 septembrie.

De aproape un an de zile lucrările de construire a muzeului dedicat victimelor atacurilor din 11 septembrie 2001 au fost întrerupte.

Motivul: o dispută între primarul New York-ului, Michael Bloomberg, şi guvernatorul statului New York, Andrew Cuomo, în legătură cu –  fireşte, banii – pentru această construcţie.

Costurile de funcţionare ale muzeului memorial Ground Zero, sunt estimate la 60 de milioane dolari pe an, ceea ce este foarte mult.

În pofida întreruperii lucrărilor la muzeu, One World Trade Center (numit înainte Freedom Tower) a ajuns la cel de-al 104-lea etaj şi a atras deja 4,5 milioane de vizitatori într-un an.

Sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles