10 priorităţi ale guvernului prezentate de Boc prefecţilor

Emil Boc si Traian Igas la reuniunea Asociatiei Prefectilor si Subprefectilor din Romania, 28 mai 2011 foto www.bihorstiri.ro

În cadrul reuniunii cu Asociaţia Prefecţilor şi Subprefecţilor din România la care a participat sâmbătă 28 mai la Băile Felix, Premierul Emil Boc a prezentat cele zece priorităţi ale Guvernului pe termen, scurt, mediu şi lung.

Cele 10 priorităţi în ordinea prezentării:

– prioritizarea investiţiilor multianuale ale statului;

– implementarea Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii. Este programul în baza căruia se intenţionează reabilitarea a 10.000 kilometri de drumuri din toate judeţele ţării şi se stimulează realizarea alimentărilor cu apă. Guvernul a alocat peste 700 de milioane de euro pentru 600 de localităţi.

– absorbţia de fonduri europene, obiectiv pentru care a cerut prefecţilor să dea dovadă de “vigilenţă maximă” asupra corectitudinii licitaţiilor pentru lucrările cu finanţare europeană, mai ales la nivel local;

– rezolvarea problemei arieratelor care “a reprezentant şi reprezintă o povară pe care Executivul a trebuit să şi-o asume”, adăugând că o parte importantă a datoriilor pe care statul le avea faţă de firmele care executau lucrări publice a fost deja plătită, fără a menţiona însă suma.

– restructurarea companiilor de stat. Guvernul va trece la privatizarea managementului companiilor de stat “la care trebuie să aibă acces atât actorii din afară, cât şi cei din ţară”. El a adăugat că statul îşi va vinde pachetele minoritare de acţiuni deţinute la companii precum Transgaz, Romgaz şi Electrica.

– relansarea programelor Rabla şi Prima casă;

– implementarea proiectelor privind parteneriatale publice private;

– Programul tinerilor debutanţi în afaceri;

– reforma sistemului de sănătate, introducerea cardului naţional de sănătate, a mecanismului de coplată şi creşterea gradului de control în prescripţia medicamentelor;

– reforma administrativă şi reorganizarea administrativ-teritorială, aceasta din urmă “absolut obligatorie” dacă România vrea să ia şi pe viitor fonduri europene.

Au fost identificaţi şi condamnaţi vinovaţii pentru situaţia economică dezastruoasă a României: guvernele Tăriceanu şi Năstase.

sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles