10 morţi în Kazahstan în timpul unor ciocniri între grevişti şi forţele de ordine

Ciocniri in Kazahstan 16 dec 2011 foto Reuters

În timpul unor manifestaţii Zhanaozen (vestul Kazahstanului la Marea Caspică) 10 persoane şi-au pierdut viaţa pe 16 decembrie în ciocniri între grevişti şi forţele.

Peste 2500 de persoane – manifestanţi cerând majorări salariale şi localnici care îi susţin – s-au adunat în piaţa centrală în timpul festivităţilor de marcare a 20 de ani de independenţă a Kazahstanului. Forţele de ordine au deschis focul după ce manifestanţii au urcat la tribuna instalată în piaţă pentru aceste festivităţi.

“Potrivit unui bilanţ preliminar, în urma ciocnirilor de amploare de la Zhanaozen, 10 persoane au murit şi mai multe au fost rănite, între care şi poliţişti” – a indicat procurorul general kazah Askhat Daulbaev.

Aparent, protestatarii erau foşti angajaţi concediaţi din industria petrolieră.

Compania KazMunaiGas Exploration Production, listată la bursa londoneză, a transmis un comunicat prin care asigură că instalaţiile sale din vestul Kazahstanului nu au fost afectate de ciocnirile din Janaozen şi precizează că a luat măsuri de sporire a securităţii la faţa locului.

Procurorul Daulbaev a precizat că au fost incendiate primăria din oraş, un hotel şi sediul companiei petroliere Ozenmunaigaz.

Potrivit unui fotoreporter al AFP, toate comunicaţiile telefonice cu oraşul de la malul Mării Caspice au fost întrerupte.

Procurorul general nu a confirmat această versiune, afirmând că un grup de ‘vandali’ a atacat civili şi poliţişti.

sursa: REUTERS

What Next?

Related Articles