„Creşterea economică deşteaptă” îi aduce pe adulţi înapoi în bănci

Strategia „Europa 2020” propune ca pilon de creştere economică sustenabilă formarea continuă a adulţilor. În regiunea de dezvoltare Nord-Vest planurile au devenit, deja, realitate.
Privită ca o „sarcină centrală europeană”  în procesul de creştere a ritmului de relansare economică, instruirea continuă a adulţilor s-a aflat pe agenda de dezbatere din cadrul conferinţei „Adult Learning Action Plan”, derulată de curând la Budapesta. Evenimentul a subliniat necesitatea de învăţare contiună pentru adulţi, mai mult decât oricând, pentru a contribui la o creştere inteligentă, durabilă şi incluzivă în Europa.
„Aceasta este o conferinţă care este rezultatul a trei ani de muncă foarte intensă pe un subiect care are o importanţă covârşitoare”, a spus directorul adjunct pentru Educaţie şi Cultură al Comisiei Europene, Xavier Prats Monné.
„Formarea continuă a adulţilor pe piaţa forţei de muncă este un prim pas către relansarea economiei spaţiului european”, consideră şi preşedintele Comitetului Economic şi Social European (CESE), Staffan Nilsson.
„Fiecare dintre noi – cetăţeni, actori ai societăţii civile, regiuni, guverne şi politicieni – putem să transformăm în realitate o creştere economică durabilă, incluzivă, deşteaptă. Societatea civilă are de lucru pentru a face Europa 2020 o realitate”, a arătat preşedintele CESE.

Demers strategic aplicat în regiunea de Nord-Vest
Strategia de creştere economică „deşteaptă” a Europei are aplicabilitate şi la nivel local. În regiunea de dezvoltare Nord-Vest există interes pentru ceea ce înseamnă creştere economică, prin prisma strategiei de dezvoltare a Uniunii Europene (UE), iar planurile deja s-au pus în aplicare. În concordanţă cu politicile publice ale UE trasate în „strategia Europa 2020”, la Cluj-Napoca s-a derulat al cincilea training pentru jurnaliştii din Transilvania de Nord-Vest cu tematica „Creşterea economică a Europei”, organizat de Centrul regional Europe Direct Transilvania de Nord, Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest şi Asociaţia Profesioniştilor în Presă Cluj.
„Acest demers este unul strategic, care nu va da rezultate peste noapte, dar pe care suntem foarte decişi să-l continuăm”, a spus Claudiu Coşier, directorul ADR Nord-Vest.
Dat fiind faptul că domeniul mass-media, de la nivel local şi regional din România a fost unul dintre sectoarele serios afectate de criza economică, participanţii la conferinţă au convenit că formarea continuă a jurnaliştilor le va permite acestora să facă faţă schimbărilor şi tranziţiilor atât în viaţa lor personală, cât şi la locul de muncă.

Unul dintre principalele aspecte subliniate a fost modul de a realiza extinderea eficientă a sectorului presei într-o perioadă de austeritate economică, dar având ca aliat tehnologia şi profesionalizarea breslei jurnalistice în ceea ce priveşte tematica economică europeană.

Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată (GEA) şi Ovidiu Nahoi, redactor-şef al „Buletin de Europa”, publicaţie a Reprezentanţei Comisiei Europene în România, s-au numărat printre keynote speakeri trainingului.

Andra-Daria Szasz

Dank Media

What Next?

Related Articles